Seilbåter er fantastiske å titte på, uansett om de står i havn eller er ute på havet. Måten de baner seg vei gjennom vannet på er unik, og man kan føle en viss stolthet for menneskeheten når man ser disse fabelaktige skipene kaste loss. Vi har virkelig anpasset oss til det aller meste, og måten vi bruker vinden for å ta oss frem på vann er utrolig gjennomtenkt. Seilbåter er vakre, nesten litt fryktinngytende når de setter opp farten. Når et seilas settes i gang og man ser flere titalls seilbåter sette ut mot havet, kan man til og med få gåsehud av det vidunderlige synet.

 

Mange ulike nivåer på konkurranser innen seiling

Seiling er en prestisjefull sport, og kun de mest hardbarkede, mest erfarne seilfolkene har nok kunnskap for å konkurrere med seilbåter. Det finnes utallige seilas og regattaer her i verden, med Kiel Week som den aller mest kjente. Kiel Week er dog for det meste et show, der folk kommer kun for å titte på vakre båter. Snakker vi medaljer og pokaler, er det dog helt andre seilas som bør være i fokus. Sydney to Hobart Yacht Race er et årlig seilas med lange tradisjoner – det har blitt avholdt siden 1945, og samler over ett hundre ulike seilbåter om året. Disse kjemper om den prestisjetunge tittelen i to ulike kategorier. Ingen norske båter har vunnet Sydney to Hobart hittil, men en dansk og to svenske båter har stukket av med topplasseringen.

 

America’s Cup – stort og historisk seilas

Så har man America´s Cup, et annet prestisjefullt seilas som strekker røttene sine mange, mange år tilbake i tid. America´s Cup har blitt avholdt helt siden 1851, men siden seilaser kun utkjempes mellom to og to seilbåtklubber, har det ikke fått like stor oppmerksomhet som de andre kjente båtracene. Amerikanske yachtklubber stikker oftest av med seieren, derfor har fokuset med tiden flyttet seg bort fra dette historiske seilaset.

 

Volvo Ocean Race er nok det mest spennende seilaset av dem alle. Volvo Ocean Race settes i gang hvert tredje år, og går verden rundt. Ja, syv ulike båter konkurrerer om å først komme seg jorden rundt om bord på et seilskip, uten noen motor eller andre hjelpemåter. Over seksti tusen kilometer skal tilbakelegges, derfor er selvfølgelig hele verdens øyne festet på dette verdenskjente seilaset. Volvo Ocean Race viser nøyaktig hvor langt mennesker har kommet i utviklingen av seilbåter, og hvor viktig rolle disse spiller i vårt liv.